Meer weten over Seader cider

Cider is een licht alcoholische, frisse drank gemaakt van appels.

De naam Seader cider verwijst naar de dichtbij gelegen Noordzee. Door ons geliefd om langs wandelen en op te surfen. De schone zilte lucht, de ongekende kracht van de Noordzee en de rust en ruimte van het strand proef je in de cider.
“Cider van de zee en en de zee van cider”.

Redelijk standaard gaat het produceren van Seader cider als volgt:

  • Appels worden in een shredder tot pulp gemalen;kaai shredder
  • De appelpulp wordt in een 10L pers tot sap geperst;
  • Eerste gisting in een emmer. Een appel bevat zoveel suiker dat ca. 6% VOL alcohol kan ontstaan. De natuurlijke gist in de appel(sap) zet de suiker om in alcohol;
  • Verdere gisting in gistingsflessen;
  • Als het bijna is uitgegist (nog suikers voor ca 0,5% alcohol over) wordt de cider gebotteld. In de fles gist het na en vormt het koolzuur;
  • De volgende zomer wordt de fles op een zomerse dag met een plopje ontkurkt, de bruise cider op ca 10*C geserveerd en heerlijk gedronken.

Specialiteiten bij Seader cider:

  • De appels zijn gerijpt onder de zon van de Noord-Hollandse kust. Op een steenworp afstand van de Noordzee. De schone zilte lucht, de ongekende kracht van de Noordzee en de rust en ruimte van het strand proef je in de cider. Voor een nuchtere Westfries is dit vaag gepraat (“Kakele is nág gien eiere legge”) maar tellen wel de volgende concrete specialiteiten;
  • Toevoeging van sleedoornsap voor het broodnodige “bittertje”.Sleedoorn Dit geeft Seader cider een “bite”, een licht wrange bijsmaak. De sleedoorn is dichtbij te vinden want groeit in de boomsingel om de schapenwei/boomgaard.
  • “Keeving”: Een proces om met behulp van zout en kalk de voedingstoffen te scheiden uit de appelsap. De gist krijgt minder voeding en werkt langzamer. Het proces loopt geleidelijk en beheerst waardoor de smaken optimaal ontwikkelen. Bij Seader cider gebruiken we natuurlijk zeezout en gemalen schelpen :-). Dit passen we toe bij de zoete cider.

Wilt u meer weten of heeft u tips? Laat het direct weten!