Cider is een licht alcoholische, frisse drank gemaakt van appels.
De naam Seader cider verwijst naar de dichtbij gelegen Noordzee. Door ons geliefd om langs wandelen en op te surfen. De schone zilte lucht, de ongekende kracht van de Noordzee en de rust en ruimte van het strand proef je in de cider.
“Cider van de zee en en de zee van cider”.
Redelijk standaard gaat het produceren van Seader cider als volgt:
- Appels worden in een shredder tot pulp gemalen;
- De appelpulp wordt in een 10L pers tot sap geperst;
- Eerste gisting in een emmer. Een appel bevat zoveel suiker dat ca. 6% VOL alcohol kan ontstaan. De natuurlijke gist in de appel(sap) zet de suiker om in alcohol;
- Verdere gisting in gistingsflessen;
- Als het bijna is uitgegist (nog suikers voor ca 0,5% alcohol over) wordt de cider gebotteld. In de fles gist het na en vormt het koolzuur;
- De volgende zomer wordt de fles op een zomerse dag met een plopje ontkurkt, de bruise cider op ca 10*C geserveerd en heerlijk gedronken.
Bijzonderheden van Seader cider:
- De appels zijn gerijpt onder de zon van de Noord-Hollandse kust. Op een steenworp afstand van de Noordzee. De schone zilte lucht, de ongekende kracht van de Noordzee en de rust en ruimte van het strand proef je in de cider. Voor een nuchtere Westfries is dit vaag gepraat (“Kakele is nág gien eiere legge”) maar tellen wel de volgende concrete specialiteiten;
- Geen chemische bestrijdingsmiddelen in de boomgaard; De oorwurmen doen wel hun werk en de fruitmot-mannetjes proberen we met feromonen om de tuin te leiden;
- Toevoeging van sleedoornsap voor het broodnodige “bittertje”. Dit geeft Seader cider een “bite”, een licht wrange bijsmaak. De sleedoorn is dichtbij te vinden want groeit in de boomsingel om de schapenwei/boomgaard.
- Kleine partijen appels van lokale, meest particuliere, kleinschalige boomgaarden en tuinen. Per jaar hebben we diverse batches (productie partijen) van verschillende relatief kleine partijtjes appels. Op de flessen wordt handmatig het batchnummer aangegeven, zodat traceerbaar blijft van welke appels de cider afkomstig is, maar ook welke bijzonderheden deze specifieke batch heeft qua smaak of verdere ingrediënten.
De volgende batches zijn vanaf 2022 te koop:
Batchnummer 31: Gebotteld 2021 van appels uit 2020. Oplage 80 flessen. Droesem vanwege nagisting op de fles.
Appels: Divers van Wijngaard Slootgaerd in Waarland, Volkstuin De Nes Schagen en van de boomgaard van dhr. vd Bergh Grote Sloot: Ingrid marie en Zoete Ermgaard.
Smaak: Droog. Lichte bruis. Fruitig en iets straf vanwege het zuurtje vanwege de jonge appels en een bittertje vanwege de toegevoegde Sleedoornsap.
Batchnummer 32: Gebotteld 2021 van appels uit 2020. Oplage 60 flessen. Droesem vanwege nagisting op de fles. Helder geklaard.
Appels: Divers van de Boomgaard van fam. Spanjaard aan de Grote Sloot.
Smaak: Droog. Een deel van de oplage licht gezoet met perensap. Lichte bruis. Uiteraard ook met een bittertje van de Sleedoorn.
Batchnummer 33: Gebotteld 2021 van appels uit 2020. Oplage 300 flessen 0,75L en 156 flessen van 0,375L. Droesem vanwege nagisting op de fles. (Nog) niet geklaard.
Appels: Bramley’s Seedling van Kaai en van Arie vd Brand uit Spierdijk (opmerkelijk is het verschil in smaak van de verschillende afkomst van de Bramley’s). Gecombineerd met Rode Dijkmanszoet van Guusje aan de Grote Sloot.
Smaak: Droog. Lichte bruis. Zachte smaak, Zuur is mooi gebalanceerd. Heerlijke frisse cider.
Batchnummer 34: Gebotteld 2021 van Kwee’s uit 2020. Oplage 14 flessen. Droesem vanwege nagisting op de fles.
Geklaard.
Appels: Kwee van kaai landgoed met Rode Dijkmanszoet van Guusje aan de Grote Sloot.
Smaak: Droog. Lichte bruis. Uitgesproken Kwee smaakje met een zuurtje. En een bittertje van de Sleedoornbessensap.
—————————————————————————————————————–
De volgende batches zijn in 2020 en 2021 de winkels te vinden geweest:
Batchnummer 23: Gebotteld 2020 van appels uit 2019. Oplage 15 flessen. Droesem vanwege nagisting op de fles.
Appels: Divers van Wijngaard Slootgaerd in Waarland, afgewaais tijdens de zomerstorm van augustus.
Smaak: Droog. Lichte bruis. Iets straf vanwege het zuurtje vanwege de jonge appels.
Batchnummer 25: Gebotteld 2020 van appels uit 2019. Oplage 15 flessen. Droesem vanwege nagisting op de fles.
Appels: Kweepeer en Zoete Aagt uit de Boomgaard van POM NH in de Beemster.
Smaak: Droog. Lichte bruis. Iets straf vanwege het bittertje van de Zoete Aagt en de expliciete smaak van de Kweepeer.
Batchnummer 26: Gebotteld 2020 van appels uit 2019. Oplage 15 flessen. Droesem vanwege nagisting op de fles.
Appels: Diverse zoete appels en Zoete Aagt uit de Boomgaard van POM NH in de Beemster, Goudreinette van Bob en Anneke uit Dirkshorn.
Smaak: Droog. Lichte bruis. Bittertje vanwege de Zoete Aagt. Gebalanceerd.
Batchnummer 28: Gebotteld 2020 van appels uit 2019. Oplage 15 flessen. Droesem vanwege nagisting op de fles.
Appels: Goudreinette van Bob en Anneke uit Dirkshorn.
Smaak: Droog. Lichte bruis. Vrij zachte cider.
Batchnummer 29: Gebotteld 2020 van appels uit 2019. Oplage 240 flessen.
Appels: Goudreinetten van Bob en Anneke uit Dirkshorn, Rode Dijkmanszoet van Guusje uit de Groote Sloot en Bramley’s van Kaai landgoed. Nauwelijks droesem dankzij de nabewerking “champenoise”.
Smaak: Droog. Bruis. Licht straf bittertje dankzij de toegevoegde sleedoornsap.
Batchnummer 30: Gebotteld 2021 van appels uit 2020. Oplage 100 flessen. Helaas 2020 weinig appels geoogst.
Appels: Lunterse pippeling, Zoete oranje, Rode boskoop, Notaris en Bramley’s van Ronals en Annelies uit Seijbenkarspel en Kaai landgoed.
Smaak: Droog. Bruis. Fruitig. Licht straf bittertje dankzij de toegevoegde sleedoornsap.
Wilt u meer weten of heeft u tips? Laat het direct weten! Mail graag naar info@kaai-landgoed.nl