Productie 2021 is bijna klaar!

De oogst appels vorig jaar was niet groot maar de kwaliteit wel. Een mooie mix van Lunterse pippeling, Zoete oranje, Rode boskoop, Notaris en Bramley’s waar Ronals en Annelies uit Seijbenkarspel op de valreep mee aankwamen. De combinatie met onze eigen Bramley’s en uiteraard de sleedoornsap belooft een gebalanceerde cider met mooie smaken. April 2021 gebotteld nu aan het nagisten op de fles en vanaf juni te koop!

Met een nieuw etiket waarop handmatig het batchnummer en de smaak wordt aangegeven! Op de pagina https://kaai-landgoed.nl/meer-weten-over-cider vind je meer bijzonderheden over de verschillende batches die bij de verkooppunten verkrijgbaar zijn.

Cider nu te koop in de winkel!

De heerlijke Seader cider is nu ook te koop bij de SPAR Dirkshorn aan de Dorpsstraat!
Voor de standaardprijs van €8,= per fles kunt u genieten van de heerlijk frisse, uitgebalanceerde cider.

Seader cider nu te koop in de SPAR Dirkshorn

Uiteraard blijft de cider ook te proeven en te bestellen bij de wegshop! Of zoek op marktplaats even op Seader cider.

Cider is klaar!

Met enige trots kunnen we melden: de cider van de oogst van 2019 is nu helemaal klaar voor de verkoop. Na diverse processtappen en rijpen is de kwaliteit nu ideaal!

We hebben een grote batch gemaakt (240 flessen) van diverse appels van diverse locaties in de buurt. Ziehier het etiket.

A la Champagne
Zoals gebruikelijk heeft de cider na het na-gisten op de fles enkele maanden gerijpt. Daarna is de fles onderste-boven bewaard zodat de gist en droesem in de kroonkurk bezinkt. Daarna is de kroonkurk verwijderd. Dan spuit de gist en droesem naar buiten, wordt de fles snel recht-op gedraaid en afgevuld. In dit geval met siroop en cider. Daarmee hebben we een mooie gebalanceerde smaak bereikt.
Op deze wijze wordt ambachtelijk champagne gemaakt.

Diverse kleine batches
Van de appels uit 2019 hebben we ook diverse kleine batches gemaakt, deels om te experimenteren. Waaronder:
– Zoete Aagt van Boomgaard POM NH Beemster;
– Mix zoete appels van Boomgaard POM NH Beemster;
– Appels van Wijngaard Slootgaerd, gevallen tijdens de zomerstorm op 20 augustus 2019;
– Goudreinette van Bob en Anneke.

Prachtige open dagen

Afgelopen weekend was het prachtig bij de open dagen van de Collectieboomgaard van de POM in de Beemster. Hier een fotocollage gemaakt door Anna Groentjes (Boerderijenstichting vrienden van de stolp).

Veel cider geproefd, verkocht en mensen met appels op ideeën gebracht, dus doel geslaagd. 6 September ook open dag bij de Abdij van Egmond!

Ciderpromotie bij open dagen POM NH

Zaterdag 31 augustus én zondag 1 september 2019
Open dagen + proeftafels van de Collectieboomgaard aan de Volgerweg 26 (hoek Middenweg) te 1462 HR Middenbeemster van 10.00 tot 16.00 uur. 
Ook met openbaar vervoer te bereiken met buslijn 129.

Kom vooral een proefje nemen van de Seader cider van Kaai landgoed. Helaas zijn we voor de verkoop uitverkocht maar graag lichten wij toe hoe u volgend jaar ook cider kunt drinken van uw eigen appels!

Nu ook cider-appelbomen

In samenwerking met de Belgische boomkwekerij De Linden levert Kaai nu ook ciderappelbomen.
Idee: u plant uw (cider)appelboom, wij maken er straks cider van voor u. Vergelijkbaar met het reguliere concept: per twee kistjes appels krijgt u het jaar later een fles cider.

Bij voldoende vraag rijden we één maal per jaar naar de Belgische Heuvelland om de jonge boompjes op te halen.

Hieronder de appelsoorten. Neem contact met ons op als u interesse heeft!

Proeverij Abdij Egmond

In de pauze van een werkochtend in juli namen de vrijwilligers even tijd om de cider van hun eigen appels te proeven. Er waren drie varianten:
1. laagstam-appels van de Abdij;
2. laagstam-appels van de Abdij met Bramley’s en sleedoorn van Kaai;
3. hoogstam-appels van de Abdij met Barmley’s en sleedoorn van Kaai.
Conclusie was dat ieder zijn eigen voorkeur had, de verschillen subtiel waren en de smaak ook erg wordt beïnvloed door de volgorde van proeven.
Met dank aan de vrijwillige proevers en Bill van Schie voor de gastvrijheid hebben we afgesproken dit jaar weer verder te experimenteren met het maken van cider van de appels van de Abdij-boomgaard.

Een maand later is de cider ook geproefd bij de werkochtend in de Collectieboomgaard Noord-Beemster. Daar is afgesproken dit jaar ook de appels daar te gaan experimenteren!

Voorbereiding van de proeverij
Proost!
De flessen zijn leeg

Douane op bezoek

Vrijdag de douane op bezoek gehad met betrekking tot de accijnsbelasting. Elk dubbeltje telt bij de douane ook voor bij de kleinste ondernemers maar ze denken wel leuk mee hoe het zo praktisch mogelijk te regelen is.