Cider nu te koop in de winkel!

De heerlijke Seader cider is nu ook te koop bij de SPAR Dirkshorn aan de Dorpsstraat!
Voor de standaardprijs van €8,= per fles kunt u genieten van de heerlijk frisse, uitgebalanceerde cider.

Seader cider nu te koop in de SPAR Dirkshorn

Uiteraard blijft de cider ook te proeven en te bestellen bij de wegshop! Of zoek op marktplaats even op Seader cider.

Cider is klaar!

Met enige trots kunnen we melden: de cider van de oogst van 2019 is nu helemaal klaar voor de verkoop. Na diverse processtappen en rijpen is de kwaliteit nu ideaal!

We hebben een grote batch gemaakt (240 flessen) van diverse appels van diverse locaties in de buurt. Ziehier het etiket.

A la Champagne
Zoals gebruikelijk heeft de cider na het na-gisten op de fles enkele maanden gerijpt. Daarna is de fles onderste-boven bewaard zodat de gist en droesem in de kroonkurk bezinkt. Daarna is de kroonkurk verwijderd. Dan spuit de gist en droesem naar buiten, wordt de fles snel recht-op gedraaid en afgevuld. In dit geval met siroop en cider. Daarmee hebben we een mooie gebalanceerde smaak bereikt.
Op deze wijze wordt ambachtelijk champagne gemaakt.

Diverse kleine batches
Van de appels uit 2019 hebben we ook diverse kleine batches gemaakt, deels om te experimenteren. Waaronder:
– Zoete Aagt van Boomgaard POM NH Beemster;
– Mix zoete appels van Boomgaard POM NH Beemster;
– Appels van Wijngaard Slootgaerd, gevallen tijdens de zomerstorm op 20 augustus 2019;
– Goudreinette van Bob en Anneke.

Prachtige open dagen

Afgelopen weekend was het prachtig bij de open dagen van de Collectieboomgaard van de POM in de Beemster. Hier een fotocollage gemaakt door Anna Groentjes (Boerderijenstichting vrienden van de stolp).

Veel cider geproefd, verkocht en mensen met appels op ideeën gebracht, dus doel geslaagd. 6 September ook open dag bij de Abdij van Egmond!

Ciderpromotie bij open dagen POM NH

Zaterdag 31 augustus én zondag 1 september 2019
Open dagen + proeftafels van de Collectieboomgaard aan de Volgerweg 26 (hoek Middenweg) te 1462 HR Middenbeemster van 10.00 tot 16.00 uur. 
Ook met openbaar vervoer te bereiken met buslijn 129.

Kom vooral een proefje nemen van de Seader cider van Kaai landgoed. Helaas zijn we voor de verkoop uitverkocht maar graag lichten wij toe hoe u volgend jaar ook cider kunt drinken van uw eigen appels!

Nu ook cider-appelbomen

In samenwerking met de Belgische boomkwekerij De Linden levert Kaai nu ook ciderappelbomen.
Idee: u plant uw (cider)appelboom, wij maken er straks cider van voor u. Vergelijkbaar met het reguliere concept: per twee kistjes appels krijgt u het jaar later een fles cider.

Bij voldoende vraag rijden we één maal per jaar naar de Belgische Heuvelland om de jonge boompjes op te halen.

Hieronder de appelsoorten. Neem contact met ons op als u interesse heeft!

Proeverij Abdij Egmond

In de pauze van een werkochtend in juli namen de vrijwilligers even tijd om de cider van hun eigen appels te proeven. Er waren drie varianten:
1. laagstam-appels van de Abdij;
2. laagstam-appels van de Abdij met Bramley’s en sleedoorn van Kaai;
3. hoogstam-appels van de Abdij met Barmley’s en sleedoorn van Kaai.
Conclusie was dat ieder zijn eigen voorkeur had, de verschillen subtiel waren en de smaak ook erg wordt beïnvloed door de volgorde van proeven.
Met dank aan de vrijwillige proevers en Bill van Schie voor de gastvrijheid hebben we afgesproken dit jaar weer verder te experimenteren met het maken van cider van de appels van de Abdij-boomgaard.

Een maand later is de cider ook geproefd bij de werkochtend in de Collectieboomgaard Noord-Beemster. Daar is afgesproken dit jaar ook de appels daar te gaan experimenteren!

Voorbereiding van de proeverij
Proost!
De flessen zijn leeg

Douane op bezoek

Vrijdag de douane op bezoek gehad met betrekking tot de accijnsbelasting. Elk dubbeltje telt bij de douane ook voor bij de kleinste ondernemers maar ze denken wel leuk mee hoe het zo praktisch mogelijk te regelen is.

Volle smaken, subtiele verschillen

Het was een zwaar weekend want de cider moest worden voor-geproefd! Mooi dat de ciders die vlak na de eerste gist nog vlak of bitter van smaak waren uiteindelijk allemaal mooi vol en krachtig uitpakken. De één iets zoeter, de andere iets droger, straffer of fruitiger. De nagisting in de fles geeft al een fijne lichte sprankel, die gaat wellicht nog iets verder.

Trots om de ciders te presenteren bij de appel-leveranciers en wat proeverijtjes te organiseren… Laat maar weten als je interesse hebt!

Nr 12: Funky ruwe bolster (natuurlijke gisting, krachtig bittertje)
Nr 13: Zachte frisse (appels van de Abdij van Egmond, zonder toevoegingen)
Nr 14: Fruitige rakker (appels van de Abdij met Bramley’s en sleedoorn)
Nr 16: Ronde rakker(appels van de Slootgaerd met sleedoorn)
Nr 17: Zoete ronde (hoogstam van de Abdij met Bramley’s en sleedoorn)
Nr 18A: Frisse rakker (appels van tuincomplex Rekere met tanine)
Nr 18B: Fruitige ronde (appels van tuincomplex Rekere met sleedoorn)
Nr 19: Zoete rakker (appels van Rekere met Bramleys en sleedoorn

Teleurstelling

Helaas, de batch van 120L is mislukt. Scherp zuur en zweem van rotte eieren maakt de sap reddeloos verloren.

Wat er mis ging?
Bij aanvang had ik eerst zo’n 60L sap om later de rest te persen. Daar had ik alvast de gehele hoeveelheid gist voor de 120L bij gedaan met het idee dat na een paar dagen het vat wel vol zou zitten. Toen kwam ik een weekend niet aan persen toe én de temperatuur buiten bleef hoog (wie heeft ooit zo’n lange zomer meegemaakt?). Later dus wel sap erbij gedaan en de gisting was goed op gang, maar een rotte eierlucht diende zich al aan. Teken dat er sulfide vormt (S2O), een reactie die je niet wilt. Oorzaak kan bestrijdingsmiddel (zwavel) zijn of “gestreste gist”. Dat laatste moet bij mij het geval geweest zijn. Teveel gist met te weinig voeding en suiker maakt dat de gist gestrest raakt en zichzelf gaat opeten. Waarbij dan sulfide vrijkomt. Dat hoeft geen probleem te zijn als je er snel bij bent en met wat extra beluchting of contact met koper komt het vaak goed. Dat idee had ik nu ook, de batch klaarde op een gegeven moment mooi en de geur werd beter. Na een paar maanden rijpen begon ik aan bottelen denken en dan moet er eerst geproefd worden. Dat viel tegen! De sap was melkachtig van substantie en de smaak was slecht. Jammer dus.

Weer wat geleerd!
Twee dingen waar ik te laks mee ben geweest en waar ik dus beter op moet letten:
– hoeveelheid gist steeds afstemmen op de hoeveelheid sap;
– bij rijpen vaker checken of het goed verloopt door meten en proeven (niet alleen ruiken wat ik wel regelmatig deed).

Risicospreiding
Gelukkig hebben we meerdere batches gemaakt en lijken andere batches prima gelukt. Alles is nu gebotteld, gist nog wat na op de fles en kan met een paar weken geproefd!

Verschillende batches gebotteld in 2019