Met enige trots kunnen we melden: de cider van de oogst van 2019 is nu helemaal klaar voor de verkoop. Na diverse processtappen en rijpen is de kwaliteit nu ideaal!
We hebben een grote batch gemaakt (240 flessen) van diverse appels van diverse locaties in de buurt. Ziehier het etiket.
A la Champagne
Zoals gebruikelijk heeft de cider na het na-gisten op de fles enkele maanden gerijpt. Daarna is de fles onderste-boven bewaard zodat de gist en droesem in de kroonkurk bezinkt. Daarna is de kroonkurk verwijderd. Dan spuit de gist en droesem naar buiten, wordt de fles snel recht-op gedraaid en afgevuld. In dit geval met siroop en cider. Daarmee hebben we een mooie gebalanceerde smaak bereikt.
Op deze wijze wordt ambachtelijk champagne gemaakt.
Diverse kleine batches
Van de appels uit 2019 hebben we ook diverse kleine batches gemaakt, deels om te experimenteren. Waaronder:
– Zoete Aagt van Boomgaard POM NH Beemster;
– Mix zoete appels van Boomgaard POM NH Beemster;
– Appels van Wijngaard Slootgaerd, gevallen tijdens de zomerstorm op 20 augustus 2019;
– Goudreinette van Bob en Anneke.