Terwijl de fruitmot welig tiert hebben we de batches van vorig jaar alweer gebotteld. Zoals al eerder gezegd een kleine hoeveelheid dit jaar met wat experimenten. Mooie appeltjes van fam. van der Meulen met de bekende Rode Dijkmanszoet van Guusje en onze eigen Bramleys en Kwee. Het experiment zat ‘m in de gisting. Deels gisting van de pulp, deels zonder toevoeging dus door middel van wilde gisting. Met leuke resultaten. De wilde gisting geeft een rijke, gelaagde smaak. De diverse appeltjes geven een fruitige smaak en – voor Nederlandse appels wel bijzonder – een cider die minder hoog in de zuren zit.
De cider inde winkels is van de grote batch van 2021 die ook gewoon goed is. Te koop bij de SPAR in Dirkshorn en Petten en de Reformwinkel Tuitjenhorn.
Intussen laten we de rupsjes lekker hun gang gaan, hoewel de koolmeesjes er wel druk mee zijn. Er zijn zoveel appels dat ik me geen zorg maak over een rijke oogst dit jaar.